3D print na temelju slike

3D print u OŠ Pećine
3D printanje u OŠ Pećine - učenici četvrtog razreda

Imate li 3D printer u školi i htjeli bi dizajnirati personalizirani objekt, ali ne znate kako već samo koristite gotove modele? U nastavku možete pročitati kako na temelju slike (u mojem primjeru logotipa škole) možete vrlo jednostavno stvoriti vektorsku grafiku (.svg) za uvoz u program za izradu 3D modela. Koristila sam GIMP i Thinkercad programe jer su oba nama i učenicima besplatni. 

Koristeći postupke navedene u nastavku članka nedavno smo u školi proveli zanimljiv projekt: napravili smo taktilnu memori igru "Dotakni more" za slijepe i slabovidne učenike. Uživali smo u procesu stvaranja i ponosni smo na rezultate. Model memori igre možete preuzeti i samostalno printati.

Slijede upute za stvaranje sličnog projekta, plosnate kuglice za bor s logotipom škole.

Najprije trebate imati sliku na temelju koje želite napraviti dizajn. Ja sam koristila jednobojni logo naše škole te sam ga otvorila pomoću programa GIMP. Vjerujem da ste već koristili ovaj program, to je besplatan i open source program za oblikovanje slika, sličan komercijalnom programu Photoshop.

Logo škole u GIMPu

Pomoću alata Fuzzy Select (zaokružen rozom bojom na prethodnoj slici) označila sam sve plave dijelove slike. Nakon označavanja prvog dijela, držanjem tipke Shift mogu se istovremeno označiti dodatni elementi, a držanjem tipke Ctrl oduzeti krivo označene. Opcijom Threshold možemo namjestiti osjetljivost alata na promjenu boje i time regulirati preciznost samog odabira.

Nakon što smo označili sve željene dijelove, stvoriti ćemo putanju (Path) na temelju odabira te tu putanju izvesti (Export) u obliku vektorske grafike. Pripazite da na kraj naziva željene datoteke dodate ekstenziju .svg jer program ne dodaje samostalno. Ovaj jednostavan i koristan postupak sam naučila čitajući upute na stranici GIMP tutorials.

Nakon stvaranja vektorske grafike, spremni smo za ulazak u program za stvaranje 3D modela. Na nastavi obično koristim Thinkercad, online alat za izradu 3D modela, elektroničkih sklopova ili blokovskih programa te sam ga koristila i za izradu ovog projekta. Smatram da je praktičan za učitelje jer omogućuje stvaranje virtualnog razreda za praćenje učeničkih radova i napretka. Osim ove mogućnosti, meni se sviđa i zbog toga što ima ugrađene vizualne upute za korištenje programa te koristeći te upute učenici vrlo uspješno savladaju stvaranje objekata, njihovo pomicanje, mijenjanje veličine, centriranje, grupiranje i ostale ponuđene funkcije. Učenici i učitelji se mogu prijaviti klikom na Sign in with Google i nakon toga korištenjem AAI@EduHr korisničkih računa (postupak sam već objašnjavala u ovom članku).

U novom 3D projektu ću stvoriti plosnatu kuglicu za bor s logotipom škole. Uvozim (Import) vektorsku grafiku logotipa kojeg sam stvorila u prethodnim koracima i ako je potrebno skaliram objekt (prilagođavam veličinu). Dodajem okruglu pločicu (valjak) za podlogu, prazni valjak za rupicu i grupiram sve elemente. 

Da bi model isprintali, potrebno ga je ubaciti u drugi program koji će pripremiti model za 3D printer koji koristite. Naša škola posjeduje Adventurer 3 od FlashForge marke s kojim sam jako zadovoljna te se program za pripremu modela za print zove FlashPrint. Kod ovakvih plosnatih modela savjetujem printanje bez dodatne podloge tzv. Raft jer se dosta teško skida i nepotrebno troši filament.

Sretno u stvaranju, šaljite mi komentare i svoja iskustva :)