Erasmus+ mobilnost za učitelje

Iza mene je moje prvo Erasmus+ iskustvo i zaista sam oduševljena. U nastavku pročitajte o edukaciji na kojoj sam sudjelovala, o tome što sam naučila, konekcijama s kolegama i slobodnom vremenu provedenom na Kreti.

Erasmus + OŠ Pećine, Rijeka

Moja škola je K1 akreditirana ustanova u području općeg odgoja i obrazovanja za razdoblje 2023. - 2027. što nam garantira financijska sredstva za provedbu predviđenih ciljeva. Prošlogodišnja tema bila je "Bogatstvo različitosti", a ove godine su nam ciljevi vezani uz temu "Upoznajmo se". Glavni ciljevi su nam: unaprijediti kvalitetu obrazovanja za 21. stoljeće kroz uvođenje inovativnih metoda i pristupa s poticanjem kreativnosti, jačati ključne kompetencije učitelja i učenika te razviti europsku dimenziju škole kroz multikulturalnost, toleranciju i međukulturalnu osviještenost.

ErasmusLearn
Sudjelovala sam na tečaju 3D Printing and Robotics in Education koji se održavao u Heraklionu, glavnom gradu Krete. Organizator tog tečaja je ErasmusLearn, podcentar Oloklirosi centra za cjeloživotno obrazovanje. 

Prvi dan tečaja namijenjen je međusobnom upoznavanju polaznika te informiranju i raspravi o tome na koji način je školstvo organizirano u Grčkoj i ostalim zemljama iz kojih sudionici dolaze (Portugal, Njemačka, Latvija, Italija i Slovačka). Rasprava mi je bila izrazito zanimljiva i poučna.

Narednih dana smo od instruktora Astrinos Tsoutsoudakisa učili o 3D printanju i robotici pomoću Arduino mikrokontrolera. Prolazili smo razne zanimljive teme: stvaranje vlastitog 3D modela, priprema modela za ispis (slicing), ograničenjima kojih moramo biti svjesni prilikom samog printa (odabir materijala, minimalna veličina detalja koje printamo, brzina ispisa, greške koje se dešavaju...). S obzirom da se 3D printom već i bavim u školi, u nekim sam temama samo proširila i produbila svoje znanje. Naučila sam da se 3D printer može modificirati tako da postane laserski rezač (laser cutter) i da je neke modele lakše i brže stvoriti izrezivanjem nego printanjem, npr. šasija robota (podloga na koju zavidavamo sve dijelove poput servo motora, senzora i mikrokontrolera). Također sam naučila da postoje i kako se izrađuju artikulirani 3D modeli - predmeti koji se sastoje od više spojenih dijelova koji se nakon printa mogu pomicati. Zanimljiv projekt kojeg smo spominjali je i Otto robot, čije se kućište isprinta 3D printom i uz dodatak nekoliko servo motora, ultrazvučnog senzora i Arduino Nano mikrokontrolera možemo izgraditi jednostavnog robota. Naučili smo testirati na kojoj temperaturi je nabolje printati modele izradom temperaturnog tornja (uređivanjem G-koda) te smo izradili stilizirane modele privjesaka u obliku zupčanika koje smo kasnije i printali.

Nakon 3D printa, više smo se posvetili samoj robotici i to izradi vlastitog robota. Naučili smo koncepte koji su nam potrebni kako bi mogli realizirati zamišljeni projekt: šasija robota, servo motori, mjenjač brzine pomoću zupčanika, enkoderi koji mjere samu brzinu okretanja, žiroskop, senzori, mikrokontroler te način na koji se sve skupa međusobno spaja u strujni krug bez da prouzročimo kratki spoj ili pregaranje elemenata zbog prevelike struje. U programu Thinkercad smo izrađivali vlastite modele koje smo u programu simulirali i testirali prije konkretnog spajanja (kako ne bi uništili komponente u slučaju da smo nešto krivo zamislili). Izradili smo nekoliko projekata, a najzanimljiviji mi je bio senzor za parkiranje koji je svijetlio različitim bojama žaruljica ovisno o udaljenosti prepreke od senzora. Obradili smo i osnove rada umjetne inteligencije koja se danas sve više koristi u svim poljima ljudskog djelovanja pa tako i u robotici.

Na ovom tečaju saznala sam i za Science on Stage Europe, neprofitnu inicijativu koja podupire inovativne nastavnike u provedbi njihovih projekata iz STEM područja. Nekoliko dana nakon povratka pogledala sam i Profil-ovu edukaciju o SonS u hrvatskoj koja je također bila informativna i inspirativna.
Science on Stage Europe

Erasmus+ edukacija oduševila me i zbog toga što mi je omogućila druženje i razgovor s kolegama iz drugih zemalja. Kolege iz Portugala, iz škole Agrupamento de escolas Diogo Cão in Vila Real koja je također K1 akreditirana škola iskazali su interes za budućom suradnjom s našom školom te se veselim tome.

Diploma na kraju tečaja

U slobodno vrijeme upoznali smo ljepote grada Herakliona i nekoliko obližnjih mjesta, posjetili smo muzeje i arheološka nalazišta (Knosos) te uživali u suncu i vjetru otoka (pogledajte foto album). U istom su terminu, samo na drugom tečaju bile i dvije kolegice iz moje škole koje su mi dodatno uljepšale boravak. Ovo je zaista bilo zanimljivo, poučno i inspirativno putovanje koje ću dugo pamtiti i koje će mi zasigurno dati novi vjetar u leđa za još inovativnijom i bogatijom provedbom nastave i izvannastavnih aktivnosti. Ukoliko imate pitanja vezanih uz Erasmus+, slobodno mi se obratite putem kontakt obrasca.