Kako internet radi?

U Medicinskoj školi u Rijeci sam 2017./'18. radila s učenicama III-8 razreda školski projekt. 

U nastavku ću opisati:

  • kako sam došla na tu ideju
  • koji je bio proces stvaranja
  • dobre
  • i loše strane provedenoga projekta

Gradivo koje sam trebala obraditi s učenicima je bio Internet. Željela sam osuvremeniti nastavu s nekim zanimljivim, recentnim, kratkim i jasnim video prikazom funkcioniranja Interneta. Na moje veliko iznenađenje, nisam pronašla takav video, barem ne na hrvatskom jeziku. Zanimljiv mi je bio video Aarona Titusa "How the Internet Works in 5 Minutes" koji je napravljen na engleskom jeziku. Rodila se ideja da učenici naprave "prijevod" tog videa, što je s određenom dozom skepse bilo i prihvaćeno (alternativa im je bila učiti teoriju).

Koji nam je bio proces stvaranja?

Učenici su ovaj projekt izradili timski, što znači da je svatko dobio svoj zadatak kojeg je morao uspješno odraditi kako bi projekt bio završen. Prvo smo raspravljali o tome na koji je način video nastao te smo zaključili da nam treba tekst, narator, sličice i da sve skupa treba spojiti u jednu cjelinu. Na kraju svega, naravno, treba video i postaviti na Youtube. 

Dio učenika je radio na prijevodu (što se pokazalo da im nimalo nije bilo jednostavno), dio je izrađivao i bojao potrebne sličice, neki su sličice pomicali na sceni, neki su bili kamermani, neki su dali glas, a neki spajali video u jednu cjelinu. S obzirom da nismo imali profesionalnu opremu, snimke su rađene pomoću običnog mobilnog telefona. Konačna montaža odrađena je u Windows Movie Maker-u. Za postavljanje videa na Youtube, izrađen je novi Google account putem kojeg je video i postavljen (kako bi se izbjegla situacija u kojoj je video na nečijem privatnom računu). 

Dobre strane provedenoga projekta

Učenici su se nakon inicijalnog straha i brige da neće moći odraditi tako zahtjevan projekt ipak projekt završili. Od dana kada smo video objavili, 21. studenog 2017. do danas (15. rujna 2021.) video je vidjelo 646 korisnika što zaista možemo smatrati uspjehom. Ja sam jako ponosna na svoje učenike i vjerujem da su puno naučili i o samom procesu realizacije bilo kojeg projekta.

Sam video možete pogledati :klikom na link: ili jednostavno stisnuti play na videu malo niže.

Loše strane provedenoga projekta

Projekt je bio vremenski zahtjevan. Inicijalno predviđeno vrijeme sam odmah udvostručila, a kasnije se trebalo još udvostručiti. Tu su se dešavale lagane napetosti, koje smo uspješno riješili i priveli projekt do kraja. Učenici su imali i problema s time tko će preuzeti koju ulogu... Neke su uloge bile jednostavne i odmah su objeručke prihvaćene, a neke su bile kompliciranije pa je trebalo iskoristiti sve trikove uvjeravanja.

Video nije savršen, ali audio je izrazito loš. Kasnije smo zaključili da bi video i audio komponente bilo najbolje zasebno snimati i spajati, ali s obzirom da to nismo znali na početku, a da je stvaranje projekta oduzelo puno više vremena od očekivanoga, nismo se upuštali u ponovno snimanje.

Osim toga, nisam dodatno ispitivala znanje ovog dijela gradiva već sam ocjene formirala prema stupnju uključenosti u projekt. Sigurna sam da bi frontalna nastava u puno manje vremena rezultirala time da bi puno više učenika znalo gradivo. Pitam se samo, kao i uvijek, koliko dugo bi to znanje trajalo i koliko bi im značilo kasnije u životu.

Imate li prijedlog, pohvalu ili komentar, slobodno mi se obratite putem kontakt obrasca. Hvala :)