Kratki uvod u umjetnu inteligenciju

Generirano pomoću umjetne inteligencije ∙ March 25, 2024 at 6:04 PM
Generirano pomoću umjetne inteligencije ∙ March 25, 2024 at 6:04 PM

Umjetna inteligencija (artificial intelligence tj. AI) počela se razvijati u pedesetim godinama prošloga stoljeća, ali je među učiteljima i učenicima goruća tema posljednjih godinu dana. Razlog tome je postojanje ChatGPT 3.5, generativnog jezičnog modela zasnovanog na tehnologiji dubokog učenja. Model ima sposobnost generiranja teksta na temelju unesenog pitanja koji ostavlja dojam toga da nas računalo razumije i da s njim možemo razgovarati. Osim ovog, postoji još mnogo programa, alata i dodataka koji generiraju naizgled kreativan sadržaj. Budite svjesni toga da računalo nema svijest i da ne razumije što mu govorimo niti što ono govori nama, ali da može biti dobar asistent u radu koji će nam pomoći da svoje zadatke odrađujemo lakše, brže ili preciznije.

Prezentacija za knjižničare
Klikom na sliku možete pogledati prezentaciju namijenjenu knjižničarima PGŽ, ali i svim ostalima koji žele dobiti kratak uvod u umjetnu inteligenciju.

Ukoliko vas je prezentacija inspirirala i želite saznati nešto više o tome kako je prezentacija nastala, koji su zanimljivi linkovi za daljnje čitanje i učenje u trenutku pisanja članka, zavirite u moju dijeljenu mapu.

Želite li proširiti dalje svoja znanja i pitate se kojim putem krenuti? Predlažem vam sljedeće:

Što knjižničari (na državnoj razini) misle o umjetnoj inteligenciji na početku održavanja webinara 19.6.2024., možete vidjeti na priloženim slikama.

This article was updated on 19.06.2024.

Učiteljica informatike u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci.

You should also read:

Ozaria, uvod u programiranje

Već je generacijama poznat generalni stav djece prema programiranju. Ono im je dosadno, teško i neshvatljivo. Često slušam njurganje tipa "joj, što baš moramo programirati u Pythonu?". Posljednjih nekoliko godina uvod u programiranje petog razreda odradim u Ozarii i čini mi se da učenici puno…