Robotika u školi

Croatian Makers liga - 3. kolo
Croatian Makers liga - 3. kolo

Ove školske godine (2022./’23.) učenici OŠ Pećine među izvannastavnim aktivnostima mogu odabrati robotiku te su uključeni učenici 4., 5., 6. i 8. razreda. Jako sam sretna da sam uspjela u svojem dugogodišnjem naumu. Razlog zbog kojeg je trebalo nekoliko godina da se priča pokrene je nabavka (ne baš jeftinih) robota. Našoj je školi robote donirala udruga IRIM jer smo se uključili u natjecanje iz robotike, Croatian Makers ligu. Puno im hvala na doniranim robotima i na organizaciji samog natjecanja koje nas motivira da iz kola u kolo učimo više i bolje. O samom natjecanju možete pročitati na njihovim stranicama

Maqueen plus V2
Programiranje se vrši u programu Mind+, na Micro:Bit mikrokontrolerima umetnutima u Maqueen plus V2 kućišta koja su opremljena raznim senzorima. Učenici puno uče o samim komponenatama robota te o tome na koji ih se način može koristiti i njima upravljati kroz programiranje. 

Do sada su se održali pretkolo, te prva tri kola lige. Prvo i drugo kolo bila su online i natjecatelji su se natjecali individualno, dok je treće kolo bilo fizičko i timski. Svaka je škola u trećem kolu mogla sudjelovati sa po jednim timom mlađe dobne skupine i jednim timom starije dobne skupine, sa dva do četiri člana. Treće kolo se za našu grupu („Rijeka 1“) održavalo u OŠ Kostrena.

Svi su učenici htjeli sudjelovati i teško je bilo odabrati samo neke za članove tima mlađeg uzrasta. Odabrani četveročlani tim bio je oduševljen s natjecanjem, bili su jako vrijedni, ali su se uz to toliko dobro zabavljali da su izgledali kao publika neke izvrsne komične predstave. Očito je dobra zabava ključ uspjeha dobrih programera jer su osvojili prvo mjesto u svojoj kategoriji sa 1750 bodova. Čestitke svima, pogotovo Aronu koji je najčešće bio aktivni programer.

Tim starije dobne skupine sastojao se od samo dva učenika šestog razreda. Njima je konkurencija bila oštrija i više je utjecala razlika u iskustvu (nama je ovo ipak prva godina sudjelovanja). Bez obzira na osvojenih 375 bodova, jako smo ponosni na njihovu hrabrost i upornost.

Svima je ovo bilo divno iskustvo i vjetar u leđa za daljnje učenje i napredovanje. Zahvaljujemo se još jednom OŠ Kostreni koja nam je bila divan domaćin.

Posljednje kolo održati će se ponovno online, ali će ovoga puta biti timsko, a ne individualno natjecanje. Službeni izvještaj i rezultate možete pročitati ::ovdje:: Jedva čekamo novi izazov s novim zadatkom!

Na kraju bih se htjela posebno zahvaliti kolegici knjižničarki Kseniji Sobotinčić Štropin i kolegi Bernardu Markovinoviću koji me je bio mijenjao dok sam bila na porodiljnom dopustu. Oni su vodili projekt dok sam bila odsutna, preuzeli su opremu, educirali sebe i djecu i odlično se snašli u svemu.