Stvaranje edukativnih video uputa

Free vector group of people using technology devices
Free vector group of people using technology devices <a href="http://www.freepik.com">Designed by Freepik</a>

U OŠ Pećine u Rijeci ove su godine učenici 7. i 8. razreda izrađivali svoje web stranice u alatu Weebly. Alat je intuitivan za korištenje, a web stranice su vizualno pregledne i atraktivne. Osim što su izradili stranice, sedmaši su izradili i video upute za korištenje samog alata. Za snimanje su koristili proširenje za Google Chrome koji se zove Real Screen Recorder. Uvodni dio videa, obradu i objavu sam ja odradila pomoću MS Clipchamp alata (nasljednika Windows Movie Maker-a).

Slijedi nekoliko crtica o samom snimanju. Za snimanje su nam bile potrebne slušalice s mikrofonom, koje imamo u školi. Osim toga, učenici su odradili nekoliko probnih snimaka. Najprije su se upoznavali sa samim načinom snimanja zaslona ekrana. Nakon toga su snimili videe za koje su oni mislili da su odlični, ali nakon zajedničkog gledanja te među vršnjačkih i mojih konstruktivnih kritika odlučili su snimati ponovno. Zaključili smo da treba biti mir u razredu kako se na snimkama ne bi čuo žamor drugih učenika. Osim toga, zaključili su da je dobro imati pripremljen tekst koji će se izgovarati prilikom snimanja te da je potrebno imati i unaprijed pripremljene materijale (slike, blog zapise, tekstove i sl.). Ponosni smo na naše radove i nadamo se da će i vama pomoći u izradi vlastitih stranica. Same video upute možete pronaći u ovom blog postu ili na YouTube-u.

U nastavku ću napisati nekoliko informacija o Weebly-u koje nisu pokrivene video uputama. Weebly nudi besplatnu izradu web stranica i hosting koji je sasvim dovoljan za školske projekte. Prethodnih godina je učitelj mogao otvarati razrede i izrađivati učeničke račune (što je zgodno jer neki učenici često zaboravljaju svoje lozinke), ali ta opcija više ne postoji. Moji učenici su stvarali svoje račune prijavom putem Googla, a koristeći se AAI@EduHr Carnetovim podacima. Nakon izrade korisničkih računa im se nudi stvaranje obične web stranice i online dućana i u ovom koraku treba pripaziti da učenici odaberu običnu stranicu. Nakon toga, odabire se tema stranice (o kojoj ovisi izgled stranice tj. CMS) te se kreće u izradu tj. uređivanje predloška. Zadnji korak (koji se može odraditi i naknadno) je određivanje domene na kojoj se objavljuje. Kao što sam spomenula ranije, Weebly nudi besplatan hosting na weebly pod domeni. Potrebno je upisati pod domenu (riječ) koja je slobodna i odabrati weebly subdomain, a ne neke od ponuđenih komercijalnih opcije.

Predlošci stranica su zgodni na početku jer dolaze s gotovim sadržajem, slikama i sl. Učenici pregledavanjem predložaka dobiju dojam što se sve može napraviti i kako će sve izgledati, ali ja sam ih uputila da stranice iz predloška obrišu i stvaraju svoje nove stranice. Koristili smo standardne i blog stranice. One se razlikuju po tome što se na standardnu stranicu stavljaju materijali po želji, a na blog stranici se objavljuju blog zapisi koji se prikazuju prema redoslijedu objave.

Primjeri učeničkih web stranica

Učenici 7. razreda

Sedmaši su objavom sadržaja na web stranicama obrađivali sadržaj iz udžbenika, višemedijska posla i osnove HTML-a. Radi se o zadatku u kojem učenici trebaju s razumijevanjem pročitati sadržaje iz udžbenika te zapisati najvažnije. Kroz rad su ih vodila i pitanja na kraju lekcije (tako da su neki učenici strogo odgovarali na pitanja, a neki su piali lijepe smislene tekstove). Primjer jedne gotove web stranice možete pronaći na sljedećem linku.

Učenici 8. razreda

Osmaši su obradili teme upisa u srednju školu i slobodnog vremena te kontakt formu. Kod upisa u srednju školu, učenici su trebali istražiti i zapisati relevantne informacije o tri različite škole. Slobodno vrijeme trebali su posvetiti sportu kojeg treniraju ili nekoj drugoj njima zanimljivoj temi. Primjer jedne gotove web stranice možete pronaći na sljedećem linku.

You should also read:

Video upute za korištenje Weebly CMS-a

Video upute za Weebly

U nastavku slijede video upute za korištenje samog alata, a u ovom blog postu možete pročitati više o samom procesu izrade videa. Nadam se da će vam pomoći u vašem radu. Pohvale i komentare slobodno pošaljite putem kontakt obrasca. Youtube kanal sa svim videima nalazi…